Dragoslavele - Șaua Prislop - Muntele Albescu - Culmea Leaotei
Loc de pornire: Comuna Dragoslavele
Capat: Varful Leaota, 2133 m
Durata: 5-7 ore ( 2 ore până în Saua Prislop, 3.5 ore până la stâna de pe Muntele Albescu, 5 ore până pe Vârful Leaota)
Dificultate: traseul nu prezintă dificultăţi deosebite, afară de cele legate de diferenţele de nivel
Diferenta pozitiva:
Marcaje: bandă galbenă

10 km, n/a
Acest traseu, nou apărut pe harta munÈ›ilor Leaota, oferă acces către zona înaltă a masivului dinspre Dragoslavele, comună mare È™i cunoscută pentru felurite merite. La Dragoslavele s-au purtat în timpul primul război lupte aprige între armata română ?i armata germană, a căror imensă miză a fost retragerea armatelor române din zona Banatului È™i evitarea încercuirii acestora. Dar nu doar lucruri sumbre se È™tiu despre Dragoslavele. Datorită lucrării monografice a preotului RăuÈ›escu, reuÈ™im să aruncăm o privire adâncă în istoria plină de legende a acestui colÈ› de È›ară, rămas, chiar È™i astăzi, un muzeu etnografic în aer liber.
Din centru satului Dragoslavele, urmăm, spre răsărit, Valea Caselor, de-a lungul căreia se află cele două vetre ale satului. Drumul se îngustează pe măsură ce capătă altitudine È™i părăseÈ™te satul, urcând pe coasta sudică a Muntelui Vîrtoapele (Piatra Dragoslavelor). Trecem prin “livezi” - termenul local pentru fâneÈ›e È™i uÈ™urel ajungem în marea Poiană Prislop. Locul este o mare întretăiere de drumuri È™i poteci.
De aici putem urca lesne pe Piatra Dragoslavelor sau putem coborî spre Cheile Ghimbavului, ori putem È›ine drumul forestier È™i ajunge sus în Andolia, la Cabana dintre Ape. Pentru itinerarul nostru, însă, vom urma către est drumul forestier însoÈ›it alocuri de marcajul bandă galbenă. Trebuie spus că până în Prislop putem ajunge destul de lejer cu autoturismul, scurtând astfel considerabil durata traseului. Drumul nostru ne poartă pe sub muchie, depășind pe deasupra o stână. Curând îÈ™i schimbă direcÈ›ia È™i aspectul, descriind o serie de curbe strânse printr-o pădure bătrână È™i înaltă. După circa o jumătate socotit din Åžaua Prislop, ne înscriem pe curbă de nivel. Spre vest zărim acum Muntele Iuda, pe care urcă o potecă ce ajunge, de asemenea, în culmea pe care o întrezărim spre sud. Curând drumul încalecă peste culme, trecând într-un larg ocol prin nord, pe lângă vârf. Ajungem după o altă jumătate de oră într-o poiană, lângă Lacul Verde, în care drumul nostru face o bifurcaÅ£ie. O alegem pe cea de pe mâna dreaptă, care urcă spre stânele din Albescu.
Din dreptul stânei vechi putem să ne abatem, urcând puÅ£in, pentru a vedea Lacul DomniÅ£ei, în care, spun legendele, a fost ascuns clopotul bisericii din Dragoslavele, în vechime. Din acest punct putem vedea toată culmea. Până sus mai avem doar o azvârlitură de băţ. Curând ieÅŸim din pădure ÅŸi urcăm accentuat, urmând ca în circa o jumătate de oră să ajungem în masiva culme ce porneÅŸte de sub Vârful Leaota ÅŸi coboară până în Valea DâmboviÅ£ei. În acest punct ajunge ÅŸi poteca de la Muntele Iuda, marcată cu cruce roÅŸie, ce poate fi folosită pentru varianta de întoarcere. De aici, direcÅ£ie de mers se schimbă iar, către est, luând ca reper vârful Leaota. O altă jumătate de oră continuăm pe muchie, printr-o pădure rară de molid, după care ieÅŸim în golul alpin. Trecem pe lângă două stâne lăsate în părăsire, dar care mai pot fi folosite ca refugiu. Mai departe nu există, în condiÅ£ii normale, posibilitate de confuzie a potecii. Un plus de atenÅ£ie trebuie de aici iarna, când există risc de avalanşă. Cu toată înclinarea accentuată a segmentului rămas, în maxim o oră de la ieÅŸirea din pădure ajungem pe vârful Leaota.
Continuarea drumeÅ£iei se poate face fie alegând dintre celelalte trei trasee ce ajung aici: spre est, către Valea Brătei, spre vest, către Muchia Vâja ÅŸi Valea Bădeni, respectiv spre sud, către Românescu, fie revenind pe acelaÅŸi drum, către Dragoslavele.